Recept av Jim G. Ortiz
Chilensk högrevsgryta
(12 personer)
INGREDIENSER
1 ½ kg högrev/fransyska
6 stora morötter
6 medelstora gula lökar
12 medelstora potatisar
1 vitlök
12 lagerblad
6 msk tomatpuré
1 flaska rött vin
3 tsk paprika pulver
3 msk färsk eller torkad oregano
6 tärningar kalvbuljong (Det går att kombinera en kalv- och en kycklingbuljong)
Salt och vitpeppar
TILLAGNING
Fräs köttet och ge den lite yta först, för att sedan koka upp högreven i hälften vatten, det ena vinglaset och lagerbladen i minst 2½ timmar. Det kan eventuellt bli 3 timmar om köttet inte har släppt, den ska bli så mört så den smälter i munnen.
Ta sedan och skär potatisen i klyftor och koka på lågvärme tills dom blir mjuka.
Fräs morot, gullök och vitlök och ge det lite färg, blanda sedan ihop med köttet och koka ihop med resten av vinet med alla andra ingredienser. Låt koka ihop i 10 min och reda av med maizena. Till sist tillsätter du de kokta potatisarna i grytan och smakar av med salt och vitpeppar.
Tips! Det finns en krydda från Chile, den heter “Aliño Completo”. Tillsätt den gärna i grytan, den ger en fantastisk särprägel som du bara hittar i en Chilensk gryta.