VARFÖR SKA MAN VÄLJA EKOLOGISKA ÄGG? Viktiga sysselsättningar för att en höna ska må bra i det fria är många.
Ett sådant måste är att putsa sina fjädrar genom att alltid ha tillgång till sandbad, flera gånger om dagen för att kunna tvätta sig ren.
Ett exempel på en annan nödvändighet är att de själva får picka och leta mat. Det är ett inlärt beteende som hönsen behöver och det är därför ekologiska höns har tillgång till rasthage, gräs och annat grönt. Hö samt annat foder tillges på vintrarna så beteendet inte rubbas och så får hönorna motion och näring.
Fria höns sover även i träd för att skydda sig mot rovdjuren. Därför har de ekologiska hönshusen där hönorna sover på natten och på vintrarna, sittpinnar som underlättar deras naturliga sömn.
Det finns också en ströbädd och tillräckligt med utrymme att röra sig på. De ekologiska hönshuset släpper även in dagsljus, men hönsen får också minst åtta timmars nattmörker.
Alla KRAV-märkta ägg kommer från Sverige och fördelarna till att välja ekologiska ägg är många.
Det får enbart vara sex höns per kvadratmeter inne och minst fyra kvadratmeter per höna utomhus, till exempel. KRAV-märkta höns får även KRAV-märkt foder som är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel och så kollas produktionerna och gårdarna varje år så inget fusk begås.
Allt detta låter som självklarheter för djurens mående, men för de vanliga inomhushönsen som inte lever i ekologiska hönshus är livet bedrövligt och de har inte möjligheten att leva ett normalt hönsliv med begränsade utrymmen och dålig mat.
Deras liv är helt tvärtemot allt bra som är berättat nu. Detta är exakt varför du ska välja ekologiska ägg.
STJÄRNÄGG HÅKAN BURLIN
Det krävs att man har passion, inspiration och lite jävlar anamma för att bli VD för Sveriges marknadsledande företag, Stjärnägg.
Håkan Burlin är inget undantag, han har allt som krävs för att bolaget skall bli den bästa samarbetspartnern inom äggbranschen för deras kunder. Stjärnäggstartade när fyra stycken lokala äggleverantörer slog sig ihop och startade ett gemensamt bolag. De ville tillsammans få en enda bra leverantör som kunde agera rikstäckande. Organisationen är liten,fem anställda som arbetar med olika operativa, praktiska samt strategiska frågor.
– Det handlar om samarbete och kommunikation mellan oss anställda samt våra kunder. Det är så vi får det att gå runt, det är trixet, säger Håkan Burlin.
I Sverige och Europa finns det fyra produktionsformer, när det kommer till ägg och höns. Frigående inomhus samt utomhus, ekologiska och med inreddbur. Den produktionsform som Stjärnägg använder sig mest av är frigående höns som lever inomhus i stora lador där de kan gå fritt. Där har hönsen tillgång till allt de behöver så som rede, ströbad och upphöjda sittpinnar. De äter vegetabiliskt foder som havre och soja. Inga trånga utrymmen, allt är utvecklat till hönornas fördel.
Food inc fick veta av Håkan, att storleken på deras ägg inte har att göra med hönans storlek utan beror på hönans ålder. En höna börjar värpa när hon är 16-20 veckor gammal. Dessa ägg bli små och säljs med den etiketten. Vissa av dessa hönor har inte lärt sig att värpa ordentligt, så storleken på dessa ägg kan variera. Även innehållet i ägget kan variera ifrån en gula till två stycken. Stjärnägg samlar in äggen ifrån producenterna och äggen kvalitetskontrollerats, de letar efter smuts och felaktigheter, som exempelvis dubbelgula. Sen sorteras de och paketeras in i Stjärnäggskartonger.
Den ekologiska produktionsformen är riktigt modern just nu, och efterfrågan på ekologiska ägg ökar varje år. Håkan berättade att de hade en kris för ca två år sedan, då ekologiska produkter var det enda folk ville köpa. Det blev en utmaning att matcha utbud och efterfrågan då Stjärnägg helt plötsligt hade för få ekologiska produkter. Det tog ett helt år för producenterna att ställa om, den tiden fick de ta för att inte leverera produkter med bristande kvalité.
Efter den explosiva ökningen så har efterfrågan stigit i en mer stadig takt. En takt de inte har några problem att hålla. Det är oerhört viktigt att konsumenterna får de ägg det vill ha, säger Håkan. Det är just nu trendigt med ekologiska produkter, protein samt träning och de på Stjärnägg är inte sena att hänga på. Ägg innehåller mycket protein och passar in som ett trendigt livsmedel på ett naturligt sätt. Försäljningen av ägg har ökat i volym och de vill utveckla ägg som kategori. Att de får anpassa nya produkter till den nya efterfrågan ifrån exempelvis storköken. Stjärnägg har nu stora hinkar med färdigskalade, oskalade ägg och tetrapack som är anpassade till storköken. Även smoothies, omeletter och proteindrinkar är något de nu kan erbjuda sina kunder.
Stjärnägg jobbar ständigt med att utveckla sina produkter och vill förändra och anpassa hur konsumenterna ser på ägg. Du får en enklare vardag med ägg och de på Stjärnägg är helt fenomenala på att skapa en nära kontakt med sina kunder.
Det finns tre stycken stora äggföretag, men det är bara Stjärnägg som är ett helsvenskt bolag med endast svenska produkter. Ambitionen är att fortsätta stå kvar som det bästa svenska alternativet.
Text: Felicia Rollins
Görgen Tidéns bästa äggrecepet
ROYALE
Stjärnägg ”Royale” med ramslök och löjrom från Leif Olofsson i Kalix.
INGREDIENSER
8 st ägg
4 dl grädde
Salt
1 knippe ramslök
80 g löjrom
1 knippe salladslök
TILLAGNING
Sätt ugnen på 100 grader
Separera äggulorna från vitan, lägg dem i en skål, häll över grädden och salta lite grann.Strimla några blad av ramslöken och blanda runt, stjälp upp i 4 formar, ställ in i ugnen och låt den gräddas tills ”royale” stelnar.
Ta ut den och låt svalna något.
Strimla även salladslöken & lägg upp löjromen 20g per person, garnera med ramslöksbladen och potatischipsen.
ÄGG OCH OSTKRÄM
Stjärnäggs ägg och ostkräm serveras med smörstekta toppmurklor och tryffel samt picklad lök
INGREDIENSER
2 ägg
2 dl grädde
200g lagrad ost, t.ex prästost
12 st toppmurklor
1 färsk tryffel
6 st små röda steklökar
1 purjolök
Smörgåskrasse
Gräslöksblommor
Olivolja
TILLAGNING
Tärna osten.
Blanda ägg och grädde, sjud upp den i en kastrull till äggröra.
Häll ner äggröran i en blender och mixa slät medans den är varm, tillsätt osten medans det är varmt så osten smälter in.
Salta lite och lägg upp.
BAKAD ÄGGULA
Bakad äggula från Stjärnägg med rostad kingcrab och marinerad grön sparrissallad
Ingredienser
6 ägg
3 ben av kingcrab
1 vitlök
½ chili
Havssalt
8 st gröna sparrisar
1 huvud frissésallad
Örter (shizukrasse,oxalis röda)
1 citron
Olivolja
Bakad äggula
Sätt på ugnen på 65 grader.
Separera äggulorna från vitan. Lägg dessa i en skål och salta lite grann.
Plasta över skålen och ställ in i ugnnen i ca: 1 ½ timme
SPARRISSALLAD
Skala den gröna sparrisen och hyvla tunt, riv lite citroncest och blanda runt lite med olivoljan med sparrisen.
Plocka salladen och marinera den likadant som med sparrisen.
Lägg upp och servera.
KING CRAB
Sätt ugnen på 100 grader.
Klipp upp benen på krabban och dra bort brosket från köttet.
Riv över vitlöken och chilin och marinera krabban med detta salta lite grann över.
Fixera krabban med hjälp av plastfilm, baka av krabban till den kommer upp i kärntemperatur 42 grader, låt svalna.
Tag bort plasten och rosta på den i en stekpanna försiktigt samt skär upp den. Servera.