SOMMELIERTÄVLING AVGJORD
Champagnehuset Ruinart presenterar nu vinnaren av Nordic Ruinart Challenge 2016, där 24 toppsommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge tävlade. Maya Samuelsson från dryckesutbildningsföretaget Vinkällan Sommelierutbildning i Stockholm tog hem det prestigefyllda priset.
Idag hölls finalen av Nordic Ruinart Challenge på A house, Stockholms nya mötesplats inom mat, dryck, mode, konst och kultur. Av över 100 sökande till tävlingen utsågs de 24 bästa sommelierna från Norden. De utvalda tävlande utförde ett 40-minuter långt blindtest på fyra utvalda viner med frågor rörande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.
Svenska sommelieren Maya Samuelsson från Vinkällan kammade hem vinsten och den ärofyllda titeln som vinnare av Nordic Ruinart Challenge 2016. Priset är en fyradagars studieresa till Champagne och Ruinart tillsammans med övriga internationella vinnare i Ruinart Challenge.
På tredje plats kom Tony Fredriksson, Lammet & Grisen, Sverige och andraplatsen tog Henrik Dahl Jahnse, Norge, Bølgen & Moi. Vinnaren Maya Fredriksson är delägere i familjeföretaget Vinkällan Sommelierutbildning i Stockholm och syns flitigt i TV4 Nyhetsmorgon. Maya har tidigare vunnit ”Årets Lily” 2014 och har tagit en tredjeplats hela tre gånger i Sommelier-SM 2014, 2015 samt 2016. Juryn bestod av Fréderic Panaïotis, vinkällarmästare hos Ruinart, champagneexperten Richard Juhlin, Heini Petersen, VD för norska Sommelier Association, samt förra årets vinnare av Nordiska Ruinart Challenge, Heidi Iren Hansen.
FRÉDÉRIC PANAÏOTIS, källarmästare hos Ruinart
Frédéric Panaïotis, född 1964, tillbringade mycket tid som barn på sina morföräldrars vingårdar i Champagne. Frédéric tog examen i vinodling och vinkunskap på Institut National Agronomique Paris-Grignon och fick Diplome National d’Oenologue från Ecole Nationale Supérieure Agronomique i Montpellier 1988. Han fortsatte sin lärlingsutbildning inom vinframställning i Frankrike och Kalifornien och återvände till Champagne under 1991. Frédéric arbetade då vid Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, och sedan för Veuve Clicquot. 2007 tillträdde Panaïotis som källarmästare hos Ruinart. Frédéric ansvarar för att skapa blandningar från icke-årgångarna Blanc de Blancs till prestigefulla cuvéer av Ruinart, Dom Ruinart och Dom Ruinart Rosé. Han har också en viktig roll som talesperson och kommunikatör för Ruinart och gör många resor världen över.
RICHARD JUHLIN, champagneexpert
Richard Juhlin är en av världens främsta experter inom champagne, men är även en högt aktad vinkännare. Richard har också skrivit fyra böcker om champagne, föreläser, håller provningar och figurerar flitigt i tv.
HEINI PETERSEN, ordförande Sommelier Association
Heini Petersen är ordförande i norska Sommelier Association. Han är en erkänd vinexpert och sommelier, har fått en stjärna som Guide Michelin-kock, samt blivit norsk mästare i ostronöppning flertalet gånger.