VEUVE CLICQUOT
Äntligen lanserar Veuve Clicquot sin vintageutgåva från 2008. Food inc blev inbjudna till en exklusiv provning hos Adam & Albins nyöppnade restaurang Tvätteriet, belägen i centrala Stockholm. Här erbjuder de luncher, matkurser och privata skräddarsydda evenemang. Just inför detta evenemang stod den omtalade Champagnetrucken, ifrån Veuve Clicquot, utanför tvätteriets dörrar. Med gula parasoller, cafébord, och stolar blir atmosfären näst intill magisk. Champagnetrucken som under sommaren är på turné runt om i landet blir det perfekta inslaget till privata tillställningar, eller till och med större företagsevenemang. Det är inte bara trucken du får utan det ingår en chaufför som serverar champagnen!
Food inc fick som välkomstskål ett glas Brut Yellow Label att smutta på. Styrkan i denna gyllengula champagne är omedelbart tilltalande för näsan, medan dess komplexitet exploderar i gommen. De första tonerna av frukt följs av mer diskreta aromer av brioche och vanilj. Vi visades runt i Tvätteriets lokaler och de fantastiska dofterna ifrån köket gjorde det svårt för oss att helt kunna fokusera på att mingla och socialisera.
Vi blir alla varmt välkomnade av värdinnan och efter en liten introduktion presenterar hon Dominique Demarville. Källarmästaren som lett hela tillverkningsprocessen, av Veuve Clicquot nya vintageutgåva ifrån 2008, från början till slut. Dominique tog över rollen som källarmästare ifrån företrädaren Jacques Peters i juli 2006, och är nu ansvarig för druvlager och vinproduktion. Han börjar med att berätta om sin passion för vinodling och hur den väcktes i Champagne år 1985 där valde han att studera ”vetskapen om vin”, oenologi. Samt studerade han vinodlingen vid Lycée Viticole de la Champagne i Avize. Vi sveps med i hans berättelser och märker nästan inte när servitriserna kommer fram med en bricka champagneglas, fyllda med den nya Veuve Clicquot Vingtage 2008. Vintagen har lagrats på ekfat vilket gett champagnen en smak av vanilj, trä och rostade aromer. Detta är den 66:e vintageutgåvan och denna med Dominiques initiativ till att låta 5% lagras på ekfat. Det var under 2008 fantastiskt goda väderförhållanden vilket gav druvorna en hög kvalité.
Tillsammans med drycken dyker det upp en till bricka, med tartar på lättrökt lax, avokado, dragon och syltad lök. Ljuvligt, när champagnen, den lättrökta laxen och syltade löken gifter sig i munnen! Dominique Demarville höjer en skål, önskar oss en fantastisk smakupplevelse och går runt och hälsar på var och en. Han ber oss att ställa frågor och är noga med att poängtera att ingen fråga är för dum. Att arbeta med naturen gör att du måste behålla fötterna på jorden, säger Dominique.
Som tredje glas serveras nu, Vintage Rosé 2008. Den har en torr och len karaktär med dofter av färska röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär samt toner av grapefrukt och kanel smyger sig fram. Dominiques filosofi är att Champagnes mark kan och ska leverera den högsta finessen och kvalitén. På så sätt lever han i enlighet med Veuve Clicquot motto ”Bara en kvalité, den bästa”. Tillsammans med Rosén får vi en liten tarte på skogssvamp, rostad mandel och brynt smör. Vi ska inte ljuga, vi gick flera varv för att få tag på en till av dessa godbitar. Dom fullkomligt exploderade av smak, smöret smälter i munnen på en nivå jag inte finner ord för. Vi ger kockarna en stående ovation. Kvällen slutar inte här utan Dominique och Veuve Clicquot överraskar med La Grande Dame 2006. Detta vin har en fin, söt och komplex doft. Drycken är mjuk och silkeslen i munnen.
En anmärkningsvärd balans, med en fräsch, harmonisk finish och en unik aromatisk eftersmak. Detta blev snabbt en av mina personliga favoriter. La Grande Dame ackompanjerades av friterad potatis, löjrom, krossat ägg och gräslök.
Veuve Clicquot har sedan 1772 skapat strålande champagne. Huset historia är tätt sammanvävd med Madame Nicole Clicquot, hennes livsverk och hennes personlighet. La Grande Dame är Clicquot.
Av: Felicia Rollins