Matkreatören och gastronomen Görgen Tidén verkar aldrig ha en lugn stund. Som skaparen av Görgen på höjden och ledare av den fantastiska tillställningen Chef’s Night verkar inga gränser finnas för honom och hans ambitioner som kock.
Görgen släppte, tillsammans med Bo Masser, boken “Smaka på Dalarna” år 2010 som handlar om det som Görgens passion innebär; Att ta vara på lokala råvaror. Och denna bok handlade om just råvarorna och längtan till rötterna, i Dalarna. Han är en kock i särklass med sina kunskaper om lokala råvaror och listan på hans tidigare meriter kan göras lång. Görgen har tagit chansen att få involvera mycket resande in i hans vardag som svenska kockar bara skulle kunna drömma om. År 1999 fick han möjligheten att arbeta på Le Chantecler på Hotell Nigresco som har två Michelinstjärnor för deras klass och finess. Han har även arbetat i Florens, Grekland och England.
Görgen har även varit verksam i Stockholm tjugo år. Sedan valde han att flytta upp till Rättvik. De sista åren i Stockholm var Görgen med och startade upp Restaurang GQ innan han valde att starta ett nytt liv i Dalarna, för att inte arbeta lika mycket som i han gjorde i Stockholm. När han väl landade i Dalarna skapade han sitt varumärke “Görgen på Höjden” som han valde att ta med sig då han flyttade vidare till Falun.
När Görgen saknade sina kollegor och vänner från Stockholm, bjöd han upp dem till Dalarna, på en kväll de sent skulle glömma. Konceptet var att kockarna skulle laga en signaturrätt var och ha en trevlig kväll.
Det slutade med att det blev en fantastisk sexrätters upplevelse och de hade nu knäckt koden för det som idag heter Chef’s Night.
Chef’s Night har utvecklats att bli ett enastående event, ett nytänkande koncept där syftet är att umgås, byta ideér och utvecklas, kockar emellan. Första Chef’s Night var i Rättvik, då valde man från start att lyfta fram lokala bönder och deras råvaror. Chef’s Night följde sedan med Görgen till Falun när han och hans varumärke flyttade.
Profilen för Chef’s Night ligger på att jobba nära naturen och även nära gästerna. Två gånger per år går eventen Chef’s Night av stapeln i Falun; en gång på hösten och en gång på våren. Det finns enbart hundra stycken biljetter och de är slutsålda för varje event.
På Chef’s Night lagas allt på ekologiska, lokala råvaror och det förhöjer även gästernas upplevelse när de får vara med och se hur kockarna lagar sina egna rätter ute i lokalen. Kockarna riggar upp stationerna ute bland matgästerna. På så sätt uppnår man hemtrevlig känsla för gästerna. Det finns ingen press eller stress bland kockarna; alla är vänner och de har enbart roligt tillsammans när de arbetar.
Görgen menar att om man inte har roligt när man jobbar så levererar man inte. Gästerna får på nära håll se hur kockarna lägger upp mat, skrattar och tillagar rätterna tillsammans. Mer närhet mellan kock och gäst kan det inte bli.
Görgen är nu precis hemkommen efter en upplevelse utan dess like i nere i St Marteen. Den chansen fick han av ägaren Saro Spadaro och Johan Halvarson som driver Maho-group. Saro är ägare till resorten Ocean Point på St Maarten och besökte en av Chef’s Nights evenemang i Falun då Görgen bjudit in honom.
Han älskade konceptet och ville göra exakt samma sak på sin resort i Karibien och önskade att kockarna skulle komma ned och förgylla det tillfället. Både Saro och Görgen ville visa svensk och skandinavisk mat och lyfta fram den kulturen på ett ställe där det inte går att jämföra råvaror och maträtter. Chef’s Night i Karibien hölls tillsammans med de enastående kockarna Fredrik Borgskog, Anna Björlin, Fredrik Hedlund, Christophe Buchet och Görgen själv.
Görgen berättade även att Saro kommer att, inom en snar framtid, skicka sin köksmästare från Västindien till Sverige för att bo hos Görgen under en tvåveckorsperiod. Då ska de tillsammans laga mat och Görgen ska dela med sig av sin vision, tankar och uppläggningar av mat. Det kommer vara stenhårt fokus på matlagning i två veckor. Efter de två samarbetat i Sverige så bär deras resa sedan vidare, då ska de åka genom Frankrike.
Framtiden ser ljus ut för Görgen och hans varumärke Görgen på Höjden. Efter det goda samarbetet med Saro ska Görgen åka tillbaka två gånger om året och fortsätta med Chef’s Nights i Karibien. De ska hållas på exakt samma sätt som det annordnas i Sverige. Man har även börjat diskutera Beijing som nästa destination för deras fantastiska event.
I September ska Görgen åka ned till Rom, till den svenska ambassaden för att diskutera ett uppdrag som de fått av dem. De har jobbat tillsammans innan och nu är ambassaden intresserade för Görgens Chef’s Night så därför håller dem ett möte nu i september. Nästa år är det diskuterat om att Görgen och fyra kockar ska få resa till Italien och köra konceptet på restaurangen Gambero Rosso i Rom. Och förberedelsen inför resan mot Italien kommer Chef’s Night i Falun annordna som ett vanligt CN’s event, men i italienskt tema. Det är samma kockar som kommer delta i italienska Chef’s Night i Falun som också skall åka till Italien.
www.chefsnight.se
Text av Amalia Hallerby